Widget FAQ

Een lijst van widgets die je op onze pagina's kunt gebruiken (voor artikelen gebruik je shortcodes en lay-out elements die je terug kunt vinden op je editor!)

Widgets zijn standaard stukjes code die je op geselecteerde plekken op je site kunt zetten. Doorgaans gebruik je ze in de zijbalk van een pagina of in de footer, en op je voorpagina om artikelen te tonen. Meer plekken zijn mogelijk, die zie je als in in WP gaat naar Appearance - widgets. Tenzij je weet wat je doet raden we gebruik om andere plekken dan genoemde drie af.

In dit overzicht komen alleen de widgets aan de orde waarvan we denken dat je ze wel eens nodig gaat hebben. We gaan hier niet in op de talloze manieren waarop je betreffende widgets exact in kunt stellen, dat merk je vanzelf als je ze gebruikt. We geven een globale beschrijving van wat ze doen.

Inked Blog Enhanced

De ultieme widget om artikelselecties te maken. Kan alles, en is daarmee soms ook licht verwarrend. Als je specifieke wensen hebt: deze widget heeft enige leercurve, maar doet wat 'ie moet doen en veel meer.

Ook handig van Inked
  • Accordion en Filter Accordion: voor uitklapteksten, zoals bijvoorbeeld deze FAQ.
  • Person Slider: widget waarmee je deelnemers/medewerkers van je site kunt laten zien, op een veel elegantere wijze dan de standaard Vmag Author widget (zie aldaar).
  • Testimonial Slider, voor aanbevelingen van opdrachtgevers en klanten.

Er echt iets moois van te maken vergt geduld, zie hier voor meer informatie over deze en andere Inked widgets.

SiteOrigin Contact Form

Eenvoudig contactformulier met aanpasbare velden (naam, email-adres etc., al dan niet verplicht). Het mailadres waar de mail op binnenkomt voer je in bij Settings in de widget zelf (niet in je WP dashboard).

SiteOrigin Editor

De ultieme tekst-widget, voor alles wat je in widget-blokken aan tekst wilt zetten. Er zijn meer widgets voor tekst beschikbaar, maar gebruik deze. Kan exact hetzelfde als de reguliere WordPress tekst-invoer.

SiteOrigin Headline & Hero

De meest geschikte widgets voor GROOT BEELD op een vaste plek op de pagina. Kan in meerdere kolommen, ze worden vooral gebruikt voor schermvullend (1 kolom dus).

Hieronder de Headline, die kun je ook gebruiken voor tekst, voor tekst in foto, al dan niet verdeeld in een hoofd- en een subkop met desgewenst een streep ertussen (een divider). Hero is het meest geschikt voor alleen beeld. Met beide kun je allerlei fancy effecten maken voor animaties en dingen als parallax achtergronden (die vind je trouwens rechts bij de Widget styles - Design - Background Image Display, het is soms even zoeken).

Al die bedrijfssites die je tegenwoordig ziet met grote foto's, sliders en meer moois worden met dit soort code gemaakt. Ons advies: handle with care, en je hebt sowieso heel mooi beeld nodig wil het het gewenste effect hebben.

SiteOrigin Social Media Buttons

Deze widget gebruik je om je eigen vaste social media buttons op pagina's te zetten. Design-mogelijkheden, links etc. vind je terug in de widget. Deze widget zorgt er NIET voor dat er deelbuttons bij je artikelen komen. Die stel je in met AccessPress Social Share (en bij oplevering doen wij dat voor je).

Vmag artikelwidgets

Worden gebruikt om overzichten van artikelen te tonen op met name je voorpagina. Doorgaans heb je de keuze tussen recente artikelen of artikelen uit een bepaalde categorie. Je kunt deze widgets in een of meerdere kolommen gebruiken

Er zijn er een fiks aantal beschikbaar, hieronder een overzicht van de varianten die we het meest gebruiken. Een aantal eveneens handige zijn afkomstig van Inked - zie aldaar in deze FAQ

Block posts (Carousel) - 1 kolom

Block posts (style1) - 1 kolom

Block posts (style2) - 1/2 van 2 kolom

Block posts (style3) - 1/3 van 3 kolom

Block posts(Multiple Category)

Lijkt erg op style1 maar is samengesteld uit verschillende categories, die je op de (voor)pagina als lezer ook kunt selecteren.

Full width block posts

Voor wie de neiging niet kan bedwingen om veel beeld op een voorpagina bovenaan te zetten (we raden het af, in verband met al het verkeer op smartphones, maar smaken verschillen)..

Block posts (Column) - 1/2 van 2 kolommen

Ook deze is bruikbaar voor de liefhebbers van 'veel groot beeld bovenaan'. Tip: zet het aantal artikelen in e widget dan op 1.

Vmag Authors

Eenvoudige widget die laat zien wie de site maken/ervoor schrijven. Je kunt instellen welke WordPress 'rollen' - beheerder, schrijver etc. - zichtbaar zijn.

Zo als hieronder dus...tip, alleen auteurs met een echt mailadres zijn in deze widget zichtbaar en dan alleen nog als ze een Gravatar account hebben. Voor wie dat niet heeft kunt je standaard-afbeeldingen instellen. Op je WP Dashboard bij Settings - Discussion. Voor geavanceerdere overzichten kun je ook de Personal Slider van Inked gebruiken - zie aldaar in deze FAQ.

 

Vmag Categories Tabbed

Handige widget voor wie een overzicht van categories met 'tabs' wil maken. Wordt vaak gebruikt voor zijbalken.

Ziet er zo uit:

Vmag Leaderboard ads/Rectangle Ads

Widgets voor vaste advertenties, in de formaten 728X90 en 300X250. Kunnen linken naar een url. het gaat daarbij dus om vaste advertenties, niet om advertenties die van een ad-server worden opgehaald. Dat kan ook, als je wilt, mail ons even op support@decooperatie.org.

Envira Album/Envira Gallery

Plaatsen albums en dia-voorstellingen (galleries). Tip: je moet ze eerst maken, door via je WordPress admin dashboard naar Envira te gaan, en vervolgens wat je heb aangemaakt op naam selecteren in de widget. Zowel albums als galleries zijn er in een eindeloze reeks soorten en maten, een voorbeeld:

[envira-gallery id="936"]

Revue

Plaatst een inschrijvingsmogelijkheid voor een nieuwsbrief van Revue.